Urad Republike Slovenije v Palestini /Diplomatsko pokrivanje /

Diplomatsko pokrivanje

RS je 1. oktobra 2007 v Ramali odprla Predstavniško pisarno pri PU, kar je v skladu s prakso EU, saj imajo vse držve EU z izjemo baltskih držav in Slovaške, kot tudi številne druge države (Kitajska, Rusija, Japonska, Turčija, Indija, Kanada, Avstralija, Brazilija, Čile, Ukrajina in večina arabskih držav) odprte predstavniške pisarne v Ramali ali generalne konzulate v Vzhodnem Jeruzalemu. Delovanje Predstavniške pisarne je bilo bistvenega pomena za nepristransko in uravnoteženo oblikovanje stališč o bližnjevzhodnih vprašanjih v času predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Pisarna je razvila mrežo kontaktov, ki je neprecenljiva pri ugotavljanju dejanskega stanja na terenu, pospeševanju sodelovanja RS s PU, izpeljavi bilateralnih, predvsem humanitarnih projektov, aktivnemu sooblikovanju politike EU in krepitvi odnosov na področju izobraževanja.

Vlada Republike Slovenije je 9.1.2014 na svoji 40.redni seji potrdila spremembo statusa Predstavniške pisarne Republike Slovenije pri Palestinski upravi v Urad Republike Slovenije v Palestini.

Palestinska uprava Slovenijo pokriva iz Palestinske generalne delegacije v Rimu (generalni delegat Sabri Mohammad Ateyah je 20. decembra 2007 predal predstavitveno pismo na MZZ RS). Palestinska oblast je v začetku februarja 2008 v RS napotila svojega posebnega odposlanca za čas slovenskega predsedovanja EU dr. Ibrahima Khraishija.

Obiski in srečanja

Obiski pri PU:

 • 9. marec 2009 - obisk namestnika ministra za zunanje zadeve Palestinske uprave dr. Ahmeda Soboha v Sloveniji. Šlo je za politične konzultacije med ministrstvoma za zunanje zadeve Slovenije in Palestinske uprave. 
 • Obisk PRS dr. Türka 30. januarja 2009 pri PR Abbasu v Ramali, ki ga je premljal MZZ Samuel Žbogar 
 • PRS dr. Türk se je 18. maja 2008 ob robu Svetovnega gospodarskega foruma za BV v Šarm el-Šejku sestal s PR Abbasom (ob tem ga je povabil na obisk v RS), 
 • MZZ dr. Rupel 19. marca 2008 kot predsedujoči Sveta EU in maja 2007 
 • DS MZZ dr. Petrič (bilateralne politične konzultacije, 1997). 

Obiski v RS:

 • predsednik PU / PLO Mahmoud Abbas 3. julija 2008, 
 • minister za zunanje zadeve PU dr. Riad Malki 9. januarja 2008,
 • obisk ministra za zunanje zadeve PU dr. Nabila Shaatha (april 2004), 
 • namestnik ministra za načrtovanje in mednarodno sodelovanje dr. Anis Al-Qaq, (bilateralne politične konzultacije, 1999), 
 • obisk delegacije PU na Ministrstvu z gospodarstvo (marec 2002), ki jo je vodil dr. Jihad K. Alwazir, pomočnik namestnika ministra za načrtovanje in mednarodno sodelovanje ter član raznih arabskih poslovnih združenj.
 • Ob obisku MZZ Malkija januarja 2008 je bil podpisan Dogovor o političnih konzultacijah, ki potekajo med MZZ enkrat letno.